Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Ποιος διοικεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου???

Το ζεύγος Καραμάνου.
Φίλες και φίλοι,


σήμερα στο faq-uop θα κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο. Όχι πολύ μακρυά. Θα σας πάω έναν χρόνο πριν, στις 14 Ιανουαρίου 2007. Στο Βήμα της Κυριακής εκείνη την ημέρα υπήρχε το εξής άρθρο το οποίο σχολιάζω αλλά παρακάτω υπάρχει link...;aγιο το ίντερνετ...



"Πώς μια φιλόλογος ορίστηκε (μεταξύ άλλων και) εθνική αντιπρόσωπος της χώρας σε πρόγραμμα... Κοινωνικοοικονομικών Επιστημών της ΕΕ




Ο κ. Γενικός και η οικογένειά του
Ο κ. Καραμάνος, η σύζυγος, η κόρη, ο γαμπρός και ο κουμπάρος(όλη η οικογένεια)


ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ


Η σύζυγος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Ανδρ. Καραμάνου ορίστηκε εθνική αντιπρόσωπος της χώρας μας στις Κοινωνικοοικονομικές Επιστήμες των Διαχειριστικών Επιτροπών του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης (2007-2013) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κυρία Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου ωστόσο είναι φιλόλογος, καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, άρα καμία σχέση δεν έχει με κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Ανδρ. Καραμάνος με τη σύζυγό του κυρία Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου
Η σύζυγος του κ. Καραμάνου, εκτός των παραπάνω ιδιοτήτων της, έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί την «πρώτη επιλογή» πολλών καθηγητών ΑΕΙ που βρίσκονται σε στενές σχέσεις με την οδό Μητροπόλεως. Η κυρία Καραμάνου είναι ακόμη πρόεδρος των προσωρινών επιτροπών σε δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τα οποία εδρεύουν στην Καλαμάτα, και μέλος της προσωρινής διοίκησης ενός ακόμη τμήματος του ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται στο Ναύπλιο. Ολες τις παραπάνω θέσεις τις ανέλαβε μετά τις πολιτικές τοποθετήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο υπουργείο Παιδείας και αφότου ο σύζυγός της έγινε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.


* Η τοποθέτηση


Η τοποθέτησή της ως εθνικής αντιπροσώπου στο ειδικό Πρόγραμμα «Συνεργασία» για το 7ο Πλαίσιο Ερευνας της ΕΕ, που για προφανείς λόγους είναι στρατηγικής σημασίας, είναι η πιο πρόσφατη θέση ευθύνης που αναλαμβάνει η κυρία Καραμάνου, η οποία της προσφέρθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Ο ρόλος των εθνικών εκπροσώπων στις επιτροπές αυτές της ΕΕ είναι σύνθετος. Εκπροσωπούν ουσιαστικά τη χώρα στη διαχείριση του Προγράμματος Πλαισίου προωθώντας τις ελληνικές θέσεις κατά τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Εργασίας και παρακολουθώντας την πορεία των προτάσεων με ελληνική συμμετοχή κυρίως ως το στάδιο χρηματοδότησής τους. Κάτι που τους δίνει ένα σημαντικό μερίδιο εξουσίας στον καθορισμό των χρηματοδοτικών «εργαλείων» που θα χρησιμοποιηθούν, στο περιεχόμενο των προκηρύξεων για κάθε δράση η οποία θα υιοθετηθεί και φυσικά στα κριτήρια αξιολόγησης στην επιλογή των προτάσεων ελλήνων πανεπιστημιακών και επιστημόνων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Η κυρία Ξανθάκη-Καραμάνου επιθυμεί όμως τώρα και τη μετάκλησή της από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου βρίσκεται η οργανική της θέση, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Τμήμα Φιλολογίας της Καλαμάτας. Ηδη το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει στείλει στο υπουργείο Παιδείας 22μελές εκλεκτορικό σώμα από το οποίο θα επιλεγούν με κλήρωση τα 11 άτομα που θα κρίνουν τη μετάκλησή της.
Με το δεδομένο βέβαια ότι οι εκλογές έρχονται και τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας δεν θα μείνουν για πάντα στις θέσεις τους, ο καθένας φροντίζει να εξασφαλίσει ένα... σταθερό μέλλον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Καραμάνος επιθυμεί να γίνει ακαδημαϊκός, θέση που αποτελεί το άπιαστο όνειρο για πολλούς πανεπιστημιακούς καθώς η ιδιότητα του μέλους της Ακαδημίας Αθηνών χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην κοινότητα των ΑΕΙ.


(Γιατί μας διδάσκει η Ιωάννα Καραμάνου Αισχύλο και Αρχαίο θέατρο?)


Η κόρη του ζεύγους, Ιωάννα Καραμάνου, έχει πρόσφατα εκλεγεί σε θέση λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όπου διοικεί - μεταξύ άλλων - η μητέρα της, ενώ τα εκλεκτορικά του σώματα εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας όπου διοικεί - μεταξύ άλλων - ο πατέρας της. Η κυρία Ιωάννα Καραμάνου έχει εκλεγεί λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος του οποίου και μέλος της προσωρινής του γενικής συνέλευσης έχει εκλεγεί ο κουμπάρος του ζεύγους Καραμάνου, καθηγητής κ. Σταύρος Περεντίδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Περεντίδης επιθυμεί να μετακληθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου βρίσκεται η οργανική του θέση, σε πανεπιστήμιο των Αθηνών.


Τέλος, ο γαμπρός του ζεύγους Καραμάνου, ο οποίος εργάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως σύμβουλος του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Παιδείας και ολοκλήρωσε πρόσφατα τη στρατιωτική του θητεία (από τη Γεωγραφική Υπηρεσία στην οποία είχε μετατεθεί), επιθυμεί και αυτός να ενταχθεί - πού αλλού; - στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!

* Οι καταγγελίες(οι τι?? ή μάλλον Ε.T phone home)

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι αρκετοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καταγγέλλουν για αδιαφάνεια, αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ευνοιοκρατία και καταπάτηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας τη διορισμένη από το υπουργείο Παιδείας Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος. Οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι συγκεκριμένοι διδάσκοντες που δεν έχουν τις απαιτούμενες σχέσεις με το υπουργείο Παιδείας αποκλείονται συστηματικά από τη συμμετοχή τους σε επιτροπές αλλά και σε όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου. Οι ίδιοι καθηγητές με ψήφισμά τους έχουν καταγγείλει και ως αντιδεοντολογική την εκλογή της κόρης του ζεύγους Καραμάνου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ιδρύματος.


Περισσότερα εδώ
και εδώ η αντίδραση της κυβέρνησης στο παραπάνω άρθρο του Βήματος εκείνης της Κυριακής
γεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου