Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Θετικές Πρωτοβουλίες καθηγητών της κατεύθυνσης Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας.

Αναφέρομαι καταρχήν στους δημιουργούς αυτού του blog που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε, να ενημερωνόμαστε και να έχουμε άποψη! Ένα μεγάλο μπράβο και πολλές ευχαριστίες σε εκείνες –αναφέρομαι στη Κιάρα και τη Στέλλα που απ’όσο ξέρω φροντίζουν να ενημερώνουν το blog με ό,τι συμβαίνει στη σχολή μας. Αν ξεχνώ κάποιον/κάποια, πείτε το!!! Αυτή τη φορά θα βάλω και εγώ το μικρό μου πετραδάκι σε αυτήν την προσπάθεια.
Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις του πανεπιστημίου συμβαίνουν γύρω μας και άλλες ενέργειες τις οποίες θα ήταν καλό να ανακοινώνουμε γιατί αυτή η σχολή δεν έχει μόνο αρνητικά αλλά και πολλά θετικά στοιχεία ,όπως για παράδειγμα την επίσκεψη στο μνημειακό έργο της Shirin Neshat καθώς επίσης και την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Romeo Castelucci. Η κατεύθυνση Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας μπορεί να ‘’παινευτεί’’ για δύο εξαιρετικές ''εξορμήσεις'' στην Αθήνα.
Η πρώτη πρωτοβουλία, από το διδάσκοντα Αντώνη Βολανάκη στις 16 Μαΐου 2009. Δεκαέξι άτομα (όχι μόνο από το δικό μας τμήμα αλλά και από το αντίστοιχο της Πάτρας !!!!!) συναντηθήκαμε στις 11:00 στη πλατεία Συντάγματος και από εκεί διασχίσαμε περπατώντας την Αθήνα και σταματώντας κάθε φορά σε διαφορετικό μέρος. Πρώτη στάση στη Βουλή των Ελλήνων όπου με τη βοήθεια ενός πολύ ευγενικού υπαλλήλου είδαμε διάφορους χώρους του κτιρίου, έπειτα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου φιλοξενούνται έργα υποψήφιων καλλιτεχνών για το βραβείο ΔΕΣΤΕ. Αμέσως μετά περάσαμε με ένα μοναδικό τρόπο από τη πλατεία Κολωνακίου, τραβώντας όλα τα βλέμματα για να καταλήξουμε στο κοντινότερο παρκάκι όπου έπρεπε να συνταχθούμε ανά δύο (ένας από το Ναύπλιο, ένας από την Πάτρα) και να παρουσιάσουμε μια μικρή περφόρμανς με θέμα ένα στοιχείο του χώρου. Επόμενη στάση τρεις διαφορετικές γκαλλερί που στεγάζονται στον ίδιο δρόμο. Επόμενη στάση οι βίντεο-ηχητικές εγκαταστάσεις της Shirin Neshat στο ΕΜΣΤ. Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στο χώρο της ομάδας χορού Griffon όπου μιλήσαμε με τη χορογράφο Ιωάννα Πορτόλου αλλά και με τον ίδιο τον κύριο Βολανάκη για το πως δουλεύει ένας χορογράφος αλλά και το πως συνεργάζεται με τους χορευτές, το σκηνογράφο και τον ενδυματολόγο. Από εκεί περπατήσαμε ως το Γκάζι. Αφού κάναμε μια μικρή στάση για ξεκούραση και φαγητό, παρακολουθήσαμε το Athens Video Art Festival. Η πορεία προς την επιστροφή, γύρω στις 23:00, μας έβγαλε στην Έκθεση Βιβλίου στο δρόμο που ξεκινάει από τον σταθμό του Θησείου και φτάνει μέχρι την Πειραιώς και έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να ρίξουμε και μια ματιά εκεί.
Η δεύτερη εξόρμηση στην Αθήνα ήταν πρωτοβουλία της διδάσκουσας Σοφίας Παντουβάκη . Με αφετηρία τη στάση «Μοναστηράκι» του ΜΕΤΡΟ και θέμα την αναζήτηση υλικών ως κομμάτι της δουλειάς ενός σκηνογράφου-ενδυματολόγου περιπλανηθήκαμε σε διάφορες οδούς της πόλης ανακαλύπτοντας μαγαζιά με υλικά και υπηρεσίες που συνδέονται με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Η πορεία είχε δρομολογηθεί από την κυρία Παντουβάκη καθώς αποτελούσε από παλαιότερα μέρος της δικής της παρόμοιας αναζήτησης ως σκηνογράφου-ενδυματολόγου. Με λίγα λόγια, μας σύστησε μέρη που ενδείκνυνται για τις χαμηλές τιμές, την ποιότητα κτλ. Αυτή τη στιγμή έχουμε –τα παιδιά της κατεύθυνσης τουλάχιστον- μια μεγάλη λίστα από καταστήματα υλικών όπως καπελάδικα, γαντάδικα, είδη ραπτικής, χαρτιού κ.α. Η ‘’εξόρμηση’’ μας όμως δεν περιορίστηκε σε αυτό καθώς είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά ένα γνωστό ραφτάδικο όπου κατασκευάζονται κοστούμια για παραστάσεις αλλά και ένα τσαγκαράδικο όπου αντιστοίχως κατασκευάζονται υποδήματα για παραστάσεις. Και στις δύο περιπτώσεις μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από κοντά τη δουλεία αυτών των ανθρώπων και να τους απευθύνουμε τις απορίες μας. (Πρέπει εδώ να πω ότι μας έδωσαν και πολύ ωραίες ευχές για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία!!!) Τελευταία στάση μας: Η Εθνική Λυρική Σκηνή της οδού Ακαδημίας όπου με τη βοήθεια της διδάσκουσας αλλά και του κυρίου Γιώργου Κολιού ( Βοηθός του τεχνικού διευθυντή της Ε.Λ.Σ., Σωκράτη Δαλαμανγκά) –πολύ καλός άνθρωπος και ξεναγός από τους λίγους. Τον ευχαριστούμε πολύ!- περιπλανηθήκαμε σε χώρους του θεάτρου που λίγοι ίσως θα ‘έχουν την ευκαιρία να δουν. Για την ακρίβεια, ανεβήκαμε στη σκηνή, είδαμε από κοντά τα περίφημα ‘’σταγκόνια’’ , μιλήσαμε για τη χρήση διάφορων βοηθημάτων που προσφέρει η σκηνή, είδαμε τους χώρους των παρασκηνίων, τις αποθήκες, τη πλατεία, τα θεωρεία και γενικά λίγες πόρτες αφήσαμε χωρίς να δούμε τι κρύβεται από πίσω.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου, είτε για να συμβουλευτεί τη λίστα των καταστημάτων, είτε για να ρίξει μια ματιά στα book και τα flyers από την πρώτη εξόρμηση.

1 σχόλιο:

  1. Μήπως θα μπορούσες να μου στείλεις τη λίστα των καταστημάτων; Δυστυχώς για την Παντουβάκη δεν το ήξερα...ήμουν όμως στο Βολανάκη. Το μέιλ μου είναι dimitratheod@gmail.com. Eυχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή