Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο ακύρωσε το νομο που το υπoυργείο είχε ηδη στείλει προς εκτύπωση

Πώς τα κολέγια κέρδισαν το στοίχημα με την κυβέρνηση
της Μάρνυ Παπαματθαίου
Λίγες ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), το οποίο καταδίκασε τη χώρα μας για την υπόθεση των κολεγίων, το υπουργείο Παιδείας είχε στείλει στο τυπογραφείο τις περίφημες υπουργικές αποφάσεις για την τυπική εφαρμογή του νέου νόμου για τα κολέγια που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Ηταν οι ίδιες αποφάσεις που επικαλούνταν εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας όταν τους εγκαλούσαν βουλευτές του ΠαΣοΚ στα έδρανα του Κοινοβουλίου, ζητώντας έλεγχο των κολεγίων που αυτοαποκαλούνταν στα διαφημιστικά τους σποτ «πανεπιστήμια». Πράγμα που τελικά δεν αποδείχθηκε ανακριβές, καθώς τα κολέγια βαφτίζονται πλέον επίσημα πανεπιστήμια. Και μάλιστα χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου από το ελληνικό κράτος, το οποίο μπορεί να ελέγχει μόνο τα δημόσια ΑΕΙ.
Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων φαίνεται ότι έχουν κερδίσει το στοίχημα. Αν και, όπως δηλώνει προς «Το Βήμα» ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, «δεν αιφνιδιαστήκαμε σε κανένα σημείο με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μάλιστα είχαμε προβλέψει το περιεχόμενό της». «Αν δεν ψηφίζαμε αυτόν τον νόμο το κάθε μπακάλικο θα μπορούσε να δίνει πτυχία. Αντιθέτως, τώρα έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου του συστήματος» τονίζει. Οπως εξηγεί, η ένταξη των κολεγίων στον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας τού δίνει τη δυνατότητα να κλείσει εύκολα ένα εκπαιδευτικό κέντρο που δεν θα συμμορφωθεί με τον νέο νόμο αν, για παράδειγμα, δεν πληροί τις κτιριακές εγκαταστάσεις ή τις υποδομές που προβλέπονται. Επίσης έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ., πρόσθετες εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα κ.ά.) σε όσους έχουν κάνει σπουδές μικρότερες από τις αντίστοιχες στα ελληνικά ΑΕΙ.
«Η κυβέρνηση άφησε το θέμα στον αυτόματο πιλότο» λέει από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, καθηγητής πανεπιστημίου κ. Κ. Καρτάλης. «Τώρα διαπιστώνει - με προφανή αμηχανία - ότι η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση ισοπεδώνεται. Θα επικαλεσθεί, βέβαια, ότι ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας πάρει λοιπόν την πρωτοβουλία να επαναφέρει το θέμα στα κοινοτικά όργανα, ισχυριζόμενη ότι οι εκπαιδευτικές δομές δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με εμπορικά και κερδοσκοπικά κριτήρια» καταλήγει. Στο κτίριο του Αμαρουσίου έχουν ήδη ξεκινήσει οι συσκέψεις στελεχών για τη διαμόρφωση του νέου νόμου, σύμφωνα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Οσο για τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις εφαρμογής του νέου νόμου που πριν από μία εβδομάδα αποτελούσαν την κύρια ενασχόληση των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, μοιάζουν πλέον «κενές περιεχομένου». Και αυτό διότι θέτουν προϋποθέσεις υψηλού μορφωτικού επιπέδου στους διδάσκοντες, αυστηρότατες προδιαγραφές για τους χώρους μαθημάτων, μελέτες οικονομικής βιωσιμότητας και αξιολόγηση για την άδεια λειτουργίας κάθε τρία χρόνια. Κριτήρια που δεν υποχρεώνονται πλέον με κανέναν τρόπο να εφαρμόζουν οι ιδιοκτήτες των κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, καθώς δεν αναφέρονται σε κανένα σημείο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αντιθέτως, αναφέρεται ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου επάνω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο επίπεδο των διδασκόντων ή στις προϋποθέσεις χορήγησης πτυχίων από κολέγια τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Τι αλλάζει με την απόφαση
Ριζικές αλλαγές όχι μόνο στα θέματα σπουδών που παρέχουν τα κολέγια, αλλά επίσης στην αγορά εργασίας και στις διαδικασίες προσλήψεων φέρνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
*Ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα άρθρου 16, καθώς τα κολέγια δεν ανήκουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η εκπαίδευση η οποία παρέχεται βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως και τα διπλώματα που χορηγούνται μετά το πέρας τέτοιων σπουδών εντάσσονται πλήρως στο εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους-μέλους όπου είναι εγκατεστημένο το ίδρυμα το οποίο χορηγεί το δίπλωμα, ανεξαρτήτως του κράτους-μέλους στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές.
*Αλλάζει συνολικά η εικόνα στον δημόσιο τομέα, αλλά και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που δεν δέχονται αποφοίτους κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ως υποψηφίους «πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Με την απόφαση του ΔΕΚ οι κάτοχοι αυτών των πτυχίων θα πρέπει να έχουν πλέον όλα τα προνόμια που προβλέπονται για τους πτυχιούχους ΑΕΙ (δηλαδή αυξημένες αποδοχές και επαγγελματική εξέλιξη).
*Ολες οι Επαγγελματικές Ενώσεις και τα Επιμελητήρια της χώρας υποχρεώνονται να εγγράφουν τους αποφοίτους κολεγίων στα μητρώα τους χωρίς να απαιτούν εξετάσεις ή ισοτιμίες από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) επιμένει, ωστόσο, και θα στραφεί δικαστικά κατά των χωρών που συνεργάζονται με ελληνικά κολέγια.

Το ΒΗΜΑ, 26/10/2008 , Σελ.: A42

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου